Aracınızda Lastik Hava Basınç Değeri Ne Kadar Olmalıdır?

Doğru lastik hava basıncına sahip olmak, iyi bir sürüş performansı elde etmek ve lastiklerinizin ömrünü uzatmak için son derece önemlidir. Arabanız, o araba için en iyi gaz kilometresini, yol tutuşunu ve lastik ömrünü sağlayacak önerilen bir lastik basıncına sahiptir ve bu, genellikle aracın kapısında yazılıdır. Bu değerler psi (Pounds per square inch, Türkçesi: İnçkare başına libre) olarak birimlendirilir. Lastik hava basıncı aracın ağırlığına, yük dengesine ve lastik boyutlarına göre farklılık gösteren bir değerdir. Aracın lastik hava basınç değerleri güvenli bir sürüş deneyimi için 15-30 gün aralığında kontrolü sağlanmalı. Lastik hava basıncı değeri can ve mal güvenliği tehlikesini en aza indirmek için doğru ölçüde ayarlanmalıdır. Bu değerlere uyulmazsa hem güvenlik açısından hem de maliyet açısından istenmeyen durumlar yaşanır. Lastik hava basıncı değeri gereğinden düşük olduğu takdirde yakıt tüketimi artar, lastik aşınması ve yıpranması hızlanır. Lastik hava basıncı değeri gereğinden yüksek olduğu durumlarda yol tutuşu zorlaşır, araç virajlarda zorlanır sürüş güvenliği tehlikeye girer.

Lastik Hava Basıncı Önemli midir?

Arabanın lastik hava basıncı daha güvenli ve kolay bir sürüş deneyimi için önemlidir. Aracın lastik hava basıncı değeri doğru ayarlanmazsa lastiğin patlama riski arttırılmış olur. Yolda dengeli gitmek zorlaşır ve aracın dinamik yapısı optimum seviyeye gelmemiş olur. Konforsuz bir sürüş deneyiminin yanında lastik daha hızlı aşınacağı için lastiğin yıpranmasına sebebiyet verir. Yol hakimiyetini düşürür ve kaza riskini arttırır. Bu sebeplerden ötürü lastik hava basıncı değerini kontrol edilmeli ve unutulmamalıdır.

Lastik Değerleri Nasıl Öğrenilir?

Aşağıdaki listelemede lastik değerinin nasıl öğrenildiği verilmiştir.

  • Basınç ölçer temin edilmeli. 
  • Doğru bir sonuç elde etmek için mümkün olduğu kadar aracın lastikleri çok ısınmadan, tercihen soğuk olduğu durumlarda ölçüm yapılmalı.
  • Öncelikle lastiğin sibop kapağı açılır.
  • Basınçölçer sibobun üzerine yerleştirilir.
  • Ölçerdeki basınç kontrol edilir, lastiğiniz için en ideal basınç değeri (psi veya bar) ile karşılaştırılır.
  • Değerlerde farklılık görülürse hava basılmalı veya lastiğin hava basınç değeri düşürülmeli.
  • Basınç ölçer ile değerler yeniden kontrol edilir.
  • Sibop başlıkları tekerleklere sıkı bir şekilde yeniden takılır.

Lastik Ebatlarına Göre Lastik Basıncı Nasıl Olmalıdır?

Aracın lastik hava basıncı, lastik ebatlarına göre farklılık göstermektedir. Lastiğe hava basılacağı durumlarda bar değerini psi birimine çevirmek gerekir. 1 bar 14.50 psi değerine denk gelir. Örneğin araçta lastik hava basıncı için 2.2 bar yazıyorsa bu değer yaklaşık olarak 32 psi’ye denk gelir ve aracın lastikleri bu değere göre ayarlanır. 1 psi = 0.06895 bar’dır. Lastik üzerindeki değerlerin her birinin bir anlamı vardır. İlk 2 sayı “175/65” değerleri lastik ebatlarını temsil eder. “R” değeri radyal anlamına gelmektedir. R değerinden sonraki sayı “14” ise jant çapını temsil eder. Aşağıdaki listede farklı lastik ebatlarına göre lastik hava basıncı değerlerinin nasıl değiştiği görülebilir.

  • 175/65 R14: lastik ebatlı bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.1 (31) arka lastiklerin ise 1.8 (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.4 (35) arka lastiklerin ise 3.2 (46)’dir.
  • 195/50 R15: lastik ebatlı bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.1 (31) arka lastiklerin ise 1.8 (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.4 (35) arka lastiklerin ise 3.2 (46)’dir.
  • 195/45 R16: lastik ebatlı bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.2 (32) arka lastiklerin ise 1.8 (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.4 (35) arka lastiklerin ise 3.2 (46)’dir.
  • 205/40 R17: lastik ebatlı bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.2 (32) arka lastiklerin ise 1.8 (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.4 (35) arka lastiklerin ise 2.8 (41)’dir.
  • 195/60 R15: lastik ebatlı bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.1 (31) arka lastiklerin ise 2.1 (31)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.4 (35) arka lastiklerin ise 2.6 (38)’dır.
  • 195 65 R15 Lastik Hava Basıncı

Aracınızın ağırlık dağılımı eşitse: aracın ön tarafında iki yolcu var ve arka tarafta herhangi bir yolcu yoksa, lastik hava basınçları ön lastikler için 34 psi, arka lastikler için 32 psi olmalıdır. Ön kısımda iki ve arka kısımda da iki yolcu varsa, lastik hava basıncı ön ve arka lastikler için aynı olacak şekilde 34 psi değerinde olmalıdır. Aracın ön tarafında iki ve arka kısmında 2’den fazla yolcu yani tam yük bir sürüş durumunda, ön lastikler 34 psi, arka lastikler için 36 psi değeri olmalıdır. 

Aracınızın ağırlık denge dağılımı ön kısımdaysa: ve aracın ön kısmında iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf boş ise, lastik hava basınçları ön lastikler için 34 psi, arka lastikler için 32 psi olmalıdır. Ön tarafta iki ve arka tarafta da iki kişilik bir yolculuk durumu varsa, lastik hava basıncı ön lastikler için 36 psi ve arka lastikler için 34 psi değerinde olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda ise ön ve arka lastikler için lastik hava basıncı değeri 34 psi değeri olmalıdır.

Araç bu değerlerde değilse dengesiz ve güvensiz bir sürüş deneyimi yaşanmak durumunda kalınır. Aracın yakıt tüketimi yaklaşık olarak %5 artar.

  • 225 45 R17 Lastik Hava Basıncı

Aracınızın ağırlık denge dağılımı yarı yarıya dağılmışsa: aracın ön kısmında iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf boş ise, lastik hava basınçları ön lastikler için 38 psi, arka lastikler için 36 psi olmalıdır. Ön kısımda iki ve arka kısımda da iki yolcu varsa, lastik hava basıncı ön ve arka lastikler için aynı olacak şekilde 38 psi değerinde olmalıdır. Aracın ön tarafında iki yolcu ve arka tarafında da ikiden fazla kişi yani tam yük bir sürüş durumunda, ön lastiklerin değeri 38 psi, arka lastikler için ise 40 psi değeri olmalıdır.

Aracınızın ağırlık dengesi ön tarafta daha fazlaysa: ve aracın ön kısmında iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf boş ise, lastik hava basınçları ön lastikler için 38 psi, arka lastikler için 36 psi olmalıdır. Ön kısımda iki ve arka kısımda da iki yolcu varsa, lastik hava basıncı ön lastikler için 40 psi ve arka lastikler için 38 psi değerinde olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön ve arka lastikler için lastik hava basıncı değeri 40 psi değeri olmalıdır.

Araç bu değerlerde değilken kullanılıyorsa yol hakimiyeti ve güvenlik tehlikeye atılmış olunur. Konforsuz bir araç sürüşü gerçekleştirilir. Aracın yakıt tüketimi yaklaşık olarak %5 artar.

  • 205 55 R16 Lastik Hava Basıncı 

Aracınızın ağırlık dağılımı eşitse: aracın ön kısmında iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf boş ise, lastik hava basınçları ön lastikler için 36 psi, arka lastikler için 34 psi olmalıdır. Ön kısımda iki ve arka kısımda da iki yolcu varsa, lastik hava basıncı ön ve arka lastikler için aynı olacak şekilde 36 psi değerinde olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön lastikler 36 psi, arka lastikler için 38 psi değeri olmalıdır.

Aracınızın ağırlık denge dağılımı ön kısımdaysa: ve aracın ön kısmında iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf boş ise, lastik hava basınçları ön lastikler için 36 psi, arka lastikler için 34 psi olmalıdır. Ön kısımda iki ve arka kısımda da iki yolcu varsa, lastik hava basıncı ön lastikler için 38 psi ve arka lastikler için 36 psi değerinde olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön ve arka lastikler için lastik hava basıncı değeri 38 psi değeri olmalıdır.

Araç doğru değerlerde değilse tekerlek daha hızlı yıpranır ve yakıt tüketimi artar, bu da maliyeti arttır. Aracın lastiklerinin doğru hava basınç değerinde olmasının can ve mal güvenliği açısından önemli bir yeri vardır.

  • 225 40 R18 Lastik Hava Basıncı

Aracınızın ağırlık denge dağılımı yarı yarıya dağılmışsa: aracın ön kısmında iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf boş ise, lastik hava basınçları ön lastikler için 40 psi, arka lastikler için 38 psi olmalıdır. Ön kısımda iki ve arka kısımda da iki yolcu varsa, lastik hava basıncı ön ve arka lastikler için aynı olacak şekilde 40 psi değerinde olmalıdır. Aracın ön tarafında iki kişi ve arka kısmında 2’den fazla kişi yani tam yük bir seyahat durumunda, ön lastikler 40 psi, arka lastikler için 42 psi değeri olmalıdır.

Araç bu değerlerde değilken kullanılıyorsa yol tutuşu azalır. Sürücü için konforsuz bir sürüş deneyimi yaşanır. Aracın yakıt tüketimi yaklaşık olarak %5 artar.

Mekanik Aksam Neden Kaportadan Daha Önemlidir

Özellikle ikinci el araç alıp satarken, hem alıcının hemde satıcının üzerinde durduğu en önemli konu mekanik aksam ve kaporta kontrolüdür. Araçların egzoz bölümünden, yürür aksam kontrolüne, motor kontrolünden, lastik diş genişliğine kadar yapılan detaylı incelemelerin tümüne mekanik ve kaporta kontrolü denmektedir. Arabalar hakkında çok fazla bilgiye sahip olmayan ve dış görüntüye önem veren kişiler mekanik aksam neden kaportadan daha önemlidir? Diye düşünebilirler. Çünkü aracınızın ilk günkü performansını sürdürmesi, konforlu, güvenli bir sürüş sağlaması için mekanik aksamlarının sağlam olması ve düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Örneğin alacağınız aracın en önemli aksamı motordur ve motorlar arabanın hareket etmesini sağlayan en önemli parçadır.

Kaporta Nedir ve Kaporta Parçaları Neledir ?

Kapılar, araç tavanı, motor kaputu, ön çamurluklar, kapılar, arka çamurluklar, ön tampon, ön ızgara, arka tampon, aynalar ve tüm camlar gibi parçalar arabaların kaporta bölümlerini oluşturmaktadır. Herhangi bir araç için tamamıyla dış görünüş ve sağlamlığı ifade eden kaporta, kişilerin mekanik aksam neden kaportadan daha önemlidir ? diye düşünmesine sebep olmaktadır. Kaporta kısmında değişen ve onarılan her parça, araç yapılan bir kazayı işaret etmektedir. Bu nedenle araba satın alırken en dikkat edilmesi gereken parçaların arasında kaportada bulunmaktadır. Mekanik aksamların sağlamlığından sonra arabanın kaportasına bakılarak değişen parça olup olmadığına dikkat etmek gerekmektedir.

5 Adımda Periyodik Araç Bakımı

Periyodik Araç Bakımı Aşamaları

1-   Hava Filtreleri Değişimi

Hava filtreleri, havada bulunan kiri, tozu ve diğer yabancı maddelerin motora girmesini engeller. Böylece aracınızın motoru, yakıtı güce dönüştürmek için ihtiyaç duyduğu havayı temiz bir şekilde alır ve bu durum hem motorunuzun performansı artırır hem de aracınız yakıt tüketimini minimum seviyede tutarak size daha uzun süre sorunsuzca hizmet etmesini sağlar.

2-   Motor Yağ ve Yağ Filtreleri Değişimi

Motor yağı, bir motorun bileşenlerini aşınmaktan korur ve düzgün çalışmasını sağlar. Motor arızalarını önlemek için aracınızın yağının periyodik olarak değiştirilmesi çok önemlidir. Motorun optimum performansını yakalamanın en iyi yolu temiz yağ kullanmaktır.

Yağ filtrenizin tıkalı veya kirli olması, istenmeyen parçacıkların motorunuzu aşındırmasına zemin hazırlar. Motorunuz zarar gördüğü gibi aracınızın yakıt ekonomisi de durumdan olumsuz etkilenir. Sorunlu filtreler, yağın motora akışını engelleyerek daha vahim motor arızalarına da neden olabilir. Bu nedenle, motorunuzu korumak için her yağ değişiminde, yağ filtrelerinizi de değiştiriyoruz.

3-   Lastiklerin Bakımı

Periyodik araç bakımlarında, tüm yolları konforla aştığınız Mercedes-Benz aracınızın lastiklerinin aşınma derecesi, hava basıncı, dış derinlik ve profil derinliği ölçümleri yapılarak, bu ölçümler sonucunda giderilmesi gereken hasarlar ya da yapılacak ayarlamalar tespit edilip uygulanır.  

4-   Bujilerin Değişimi

Buji arızaları; motorun sarsıntılı olarak çalışması, rölanti durumunda dalgalanması ve aracın genel performansının düşmesi gibi sorunlara yol açar.

Bu nedenle, en üst düzeyde verimlilik ve performans sağlamak için bujilerin düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Benzinli, 4 silindirli motorlu araçlarda her 45.000 km’de ya da 36 ayda bir buji değişimi yapılması önerilmektedir.

5-   Araç Sıvılarının Değişimi

Araçlarda yakıt dışında, antifriz, motor yağı, su ve silecek suyu gibi başka sıvılar da bulunmaktadır. Araçlarda bulunan ve birçoğu aracın düzgün çalışması için hayati olan bu sıvıların düzenli olarak kontrol edilip değişimlerinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Örneğin, soğuk havalarda motorun soğutma sistemindeki suyun donmasını engelleyen antifrizin düzenli kontrolü, bir kış gününde aracınızı çalıştıramamak gibi kötü bir sürprizle karşılaşmanızın önüne geçer. 

Bu nedenle, yapılacak en iyi uygulama aracınızda bulunan sıvılarının periyodik olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesidir.